Wetgeving
Voor brommobielen gelden andere verkeersregels dan voor auto’s. Voordat u de weg op gaat met een brommobiel is het daarom goed u te verdiepen in de wetgeving.
Wanneer mag u in een brommobiel rijden?
Een brommobiel mag bestuurd worden door personen ouder dan 16 jaar die in het bezit zijn van een geldig brommobielrijbewijs (AM4), een bromfietsrijbewijs (AM, of ook wel AM2 genoemd), een motorrijbewijs (A) of een autorijbewijs (B). Heeft u reeds een A- of B-rijbewijs? Dan hoeft u niet speciaal een AM-rijbewijs daarbij te halen, dit krijgt u namelijk automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. Heeft u nog geen rijbewijs? Dan moet u een theorie-examen voor de bromfiets en een praktijkexamen voor de brommobiel afleggen. Dat praktijkexamen komt in de praktijk neer op het laten zien van een aantal behendigheidsproeven op een afgesloten terrein. Met de code AM4 heeft u dan het bewijs in handen dat u een brommobiel mag besturen.
Wat als uw B-rijbewijs verlopen is of u om medische redenen bent afgekeurd?
Als uw rijbewijs B (of A) is verlopen of om medische redenen afgekeurd, dan kunt u bij de gemeente een nieuw AM rijbewijs aanvragen. U mag dan niet meer in een gewone personenauto rijden, maar wel in een brommobiel. Er is één kanttekening bij deze regel: het geldt alleen als het autorijbewijs is verlopen ná 1 juli 1985.
Verzekeringen voor brommobielen
Voor een brommobiel wordt geen wegenbelasting betaald, maar omdat een brommobiel voor de wet geldt als bromfiets is het wel noodzakelijk om deze te verzekeren. Ook moet een brommobiel een kenteken hebben. In een brommobiel is het verplicht een gordel te dragen. In de nieuwe modellen zijn die standaard aanwezig. In oudere, open modellen kan het voorkomen dat er geen gordels aanwezig zijn. Dan is het verplicht om een helm te dragen.
Met een brommobiel de weg op
Met een brommobiel is het verplicht om op de rijbaan te rijden, het is niet toegestaan om op het fietspad te rijden. Autowegen, autosnelwegen en wegen die gesloten zijn voor langzaam verkeer zijn tevens niet toegestaan om op te rijden. Een brommobiel haalt namelijk een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Dit geldt zowel binnen- als buiten de bebouwde kom.
Kijk voor meer informatie over wet- en regelgeving op de website van de Rijksoverheid.